Basında Biz

Yanlış masaj hayati risk oluşturuyor
 
Eğitimli kişiler tarafından ve doğru tekniklerle yapılacak masaj, ruhsal ve fiziksel sağlığın gelişimine katkı sağlıyor. Fakat iyi hissetme uğruna yapılacak yanlış masajlar ise hayati riskler meydana getirebiliyor.
 
Essplus Akademi Masaj Kurslarından Sorumlu Eğitim Danışmanı Uzman Fizyoterapist Oğuz Kanbir, damar hastalığı olan kişilerin masaj yaptırmasının ölümcül olabileceğini söyledi. İyileştirmek amacıyla yapılan masajlarda en çok zararı damar hastalarının, hamilelerin ve kanserli kişilerin gördüğünü vurgulayan Fizyoterapist Oğuz Kanbir; "Eğitimli bir masör ya da masöz kimlere masaj yapacağını mesleği gereği bilir. Özellikle damar hastalığı bulunan kişilere asla masaj yapılmaz. Hayati tehlikeler veya kalıcı sağlık sorunları yaşanabilir. Bu gibi sıkıntılı sorunlardan uzak durmak için tecrübeli ve sertifikalı kişilere masaj yaptırmak gerekmektedir. Hamilelere masaj yapılmaz. Özellikle bel bölgesine masaj yapmak çok ciddi sorunlar doğurur. Kanser hastalarına da masaj yapılmaz. Tedavi sırasında özellikle yapılan masajlar kan dolaşımını arttıracağı için böyle bir işlem kesinlikle uygulanmaz. Masajın uzmanlar tarafından tedavi amaçlı önerilmesi gerekmektedir. Hastalığı bulunan kişilerin tedavi protokollerinde masaj yapılabilir ibaresinin bulunması gerekiyor" diye konuştu.
 
MASAJ SÜRESİ DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLİR

Doğru ve faydalı masajın eğitimli kişiler tarafından yapılabildiğine işaret eden Kanbir; "Türkiye'de bu alanda çalışabilmenin yolu da Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ve 608 saat süren kurslardan sertifika almaktan geçiyor. Doğru masajın süresi değişkenlik gösteriyor. Örneğin spor öncesi yapılan masaj ile sonrasında yapılan masajın süreci çok farklı olabilir. Tedavi masajları, bölgesel masajlar 15-30 dakika arası sürerken, dinlendirme masajları 1 buçuk saati bulabilir. Süre çok değişkendir. Bu değişkenlik ise masajın içeriğine bağlı olarak değişmektedir. Çocuklara ve yaşlı insanlara yapılacak masajın basıncı az olmalıdır. Bebeklere tamamen okşama tarzında masaj yapılmalıdır. Sporculara yapılacak masajlar ise biraz daha sert ve baskılı olabilir" dedi.

TEDAVİ İÇİN EN AZ 10 SEANS MASAJ GEREKİYOR

Tecrübeli masör veya masözün hareketlerinden ve çalışmasından kolaylıkla anlaşılabileceğini kaydeden Oğuz Kanbir, bazı tecrübesiz masörlerin, baskılı masajın iyi geldiğini düşünerek gereksiz yere kişiye baskı uygulayabildiklerini söyledi. Bu durumun ciddi tehlikeleri olabileceğini belirten Kanbir; "Tedavi amaçlı yapılan masajların her gün yapılması gerekiyor. Ortalama 10-15 seans yapılacak masaj, özellikle kas tedavilerinin iyileştirilmesi sürecinde olumlu etki yapar. Bunun dışında dinlendirme amaçlı yapılacak masajların ise haftada bir gün yapılması daha faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.
 
TOPLUMUN MASAJ ALGISI DEĞİŞMELİ

Özellikle masaj salonları konusunda uygunsuz bir algının bulunduğunun altını çizen Kanbir; "Bunda kötü niyetli insanların suçu olduğu kadar, devletin eksik denetiminin de sorumluluğu yer alıyor. Bu alanda eğitimini almış insanların veya eğitim almamış ama kolay para kazanma yolunu seçen insanların yıllardır denetim eksikliği nedeniyle neler yaptıkları biliniyor. Özellikle güvenlik kuvvetlerinin sektörü kötüye kullanan bu insanlara göz açtırmaması gerekiyor. Eğitim kurumlarının ve meslek odalarının da böyle olumsuzlukları tespit ettikleri zaman doğrudan emniyet güçlerine bildirmeleri gerekiyor. Bizler doğru ve bilimsel bir masaj eğitiminin toplum yararına olduğuna inanıyoruz. Doğru masaj tekniklerini uygulayan u bir masör veya masöz insan sağlığı için faydalı çalışmalar yapacaktır" dedi.
 

Yanlış Masaj Hayati Risk Oluşturuyor - Essplus Güzellik Merkezi

yanlis-masaj-hayati-risk-olusturuyor-